CAMPERSITE.BE

Hét forum in verband met Motorhomes
Het is nu 12 mei 2024 04:52

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]


Forumregels


Klik hier om de forumregels te lezen.




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Alles wat je had willen weten over Polenta , en nooit durfde
BerichtGeplaatst: 11 aug 2006 15:43 
Online
Site Admin
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 feb 2005 06:51
Berichten: 35393
Woonplaats: Houthalen en meestal onderweg naar...
vragen ...en zwarte chocolade

Binario nr 9 , in partenza il treno per Venezia ...
zo galmde het door de statie van Milano .
Het klonk nasaal en metaalachtig .
E VIETATO SPORGERSI DALLA FINESTRA , kennen jullie dat ?
Er waren al enkele uren gepasseerd sinds wij Chiasso voorbij zijn ,
en we zijn enkele pakjes armer .
De zwitserse douane hé , lekker verdelen straks...
Het is nog vroeg in de ochtend ons thermos heeft het overleefd en samen met mijn broer eten wij onze panini op .
Giorgio mijn broer nog steeds vastgebonden aan ons valies uit geperst karton met een vlaskoord van de mulder uit Lillo .
Hij slaagt er steeds mijn ouders te doen paniekeren in de staties , hij haalt ook altijd kattekwaad uit .
Wij wachten op de trein naar huis , zoals ieder jaar .
Italië dus .
De pakjes die we bijhadden waren bestemd voor :
Zio Nanni zio Bepi zio Sante zio Samuele zio Maritano zia Effa en verder...de lijst is nog lang .
Er is nog genoeg over . Koffie en chocolade .
Fort en Jacques waren de merken , Sprint en Aro was er ook .
Sigaretten .
Dat waren luxeproducten die pappà en mamma ieder jaar uitdeelden ,
geld ook , een beetje .
Drie waren geëmigreerd :mijn vader , zio Samuele naar Luik en zio Maritano naar Frankrijk .
Alle drie hadden hun steentje bijgedragen en hadden altijd pakjes mee .
Met dezelfde verpakking uit reclamefolders . Van die glanzende .
Hoe wij van de statie naar ons dorp geraakten weet ik niet meer , ongetwijfeld met de Corriera en veel te voet , er waren toen nog veel zand/grindwegen .
Ons dorp , twee kende ik er :Sovisso Alto en Grancona .
Via Casalin , daar logeerden wij , dat oude huis is nog steeds in bezit van mijn neef .
Geen water en geen stroom .
Nonna Cerina (spreek tsjeriena uit ) steeds aan het koken , het weinige dat er was .
De open haard stond aan en daar hing de paiolo aan de ketting .
Zwartgeblakerd van de roet .
Uit koper .
Met neef Gianni even oud als ik toen (en nu nog ) moesten wij iedere dag water halen uit de bron hoger op de berg .
De rest van de dag spelen , in de wijngaard , achter de kippen lopen en van de rotsen gooien om te zien of ze vlogen ...op slangenjacht .
Nonna Cerina maakte alles klaar aan de open haard , s'morgens koude melk voor mij met verse hete polenta , corn flakes avant la lettre .
De rest werd uitgestort op de panaro ( plank ) koud deed ze dienst voor de rest van de maaltijden samen met panbiscotto ( droog uitgebakken brood ).
Polenta e fasoi mijn favoriet toen , of luganeghe van ons eigen mas-cio .
Of cornioi , slakken die wij daags voordien geraapt hadden .
De paiolo moest nadien de rest van de dag weken in water want altijd brandde de polenta aan de wanden , maar zo was die ook het lekkerst .
De specialiteit uit Vicenza is wel de poenta e baccalà , uit de Lofoten anders voldoet het niet , de stokvis .
Er bestaan zels websites over de baccalà en verenigingen .
Jaren later toen ik wat groter was ,een jaar of zeven bracht mijn nonno Antonio mij naar Monte Berico om baccalà te gaan eten .
Langs de trappen van de basiliek passeerden wij en steeds vertelde hij mij met vochtige ogen of was het van de wijn die hij erbij dronk :
Hier zat ik geknield met mijn vader wachtend dat de kerkgangers naar buiten zouden komen en centjes in mijn klak zouden leggen ...
Un'elemosina .
Daar gaan wij ook steeds terug Polenta en baccalà eten ,eerst een voorgerecht natuurlijk na de hoofdschotel een corretto en nog een digestif .
Alla salute del nonno Antonio !!!
Genoeg gelachen nu ...

Enkele anecdotes over Polenta .
Er hing een gezouten haring aan een koord boven de tafel , om beurt werd er , of mocht een polentalapje uitvrijven over die haring .
Voor de smaak .
Antonio vreef er tweemaal over en dacht ongestraft te blijven .
Hij kreeg een pandoering en de opmerking of hij wou sterven van indigestie . Ma voto crepar .

Antonio werd steeds uitgelachen in de klas nadat de juf vroeg wat ze gegeten hadden daags daarvoor .
Moe dat hij steeds twee stukken polenta moest zeggen had hij op aanraden van zijn mamma gezegd na de zoveeste vraag : Minestra !
Soep !
Fier als een gieter .
En hoeveel ? vroeg de juf .
Twee stukken zei Antonio . Do tochi .

En de zwarte chocolade ?
Die ging mijn moeder op aanraden van ons huisdokter halen bij de apotheker ,dat was een purgeermiddel .
Jaarlijks moest ik het ontgelden .

Wie hier nu , of later iets anders durft te beweren over de polenta
bijvoorbeeld dat het een afrodisiacum zou zijn die krijgt van mij...


zwarte chocolade

8) Franco

_________________
Forumtips klik hier


Omhoog
 Profiel  
 
WAARSCHUWING

Deze thread heeft 6 replies

Je moet een geregistreerde gebruiker en/of ingelogd zijn om verdere reacties te lezen.


Registratie is eenvoudig en automatisch
Omhoog
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers.


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling