Gegroet,
Vers brood van de dorpsbakkerij waar we overnacht hebben... heerlijk - alleen al de geur ! Maar hoe snijden jullie dat brood (want gesneden bij de bakker is niet zo lekker, droogt meteen al uit)? In een klein zelfbouw-Kwibuske is er uiteraard geen plaats voor een heuse broodsnijmachine zoals we die thuis hebben.
Voor sommige vormen, zoals Frans of Spaans brood, is er niet meteen een probleem: dat doe je met een gewoon (brood)mes. Maar als ik daarmee een klassiek rond of vierkant brood (zoals in België, Duitsland, Engeland, ...) te lijf ga om er sneden af te snijden, dan zorgt mijn aangeboren onhandigheid
voor de meest bizarre boterham-vormen
, meestal niet geschikt om vlot te eten (en tevens komen mijn vingers hier ook niet steeds ongehavend uit...
).
Al jarenlang gebruiken we hiervoor een speciaal broodmes, met een soort geleider naast het mes. Deze glijdt over het oppervlak van de voorheen afgesneden snede, en zorgt voor het makkelijk bekomen van overal even dikke sneden. De dikte is trouwens instelbaar met een regelschroef. Dit lukt verbazingwekkend goed! De twee exemplaren die we daarvan ooit kochten zijn nu allebei erg bot geworden, en daarenboven vertonen ze in 't algemeen nogal wat sleet. Daarom zoeken we een oplossing.
1. Slijpen: schijnt niet zo vanzelfsprekend te zijn met die zaagtandjes. Één van de twee lieten we herslijpen – maar het is nu nog botter dan voorheen (braampjes!). Kent iemand van jullie een plaats waar men dat wel tot een goed einde zou kunnen brengen?
2. Wat we nog liever zouden willen: een aantal nieuwe kopen. Maar ik weet hoegenaamd niet waar ik zoiets zou vinden. Markten en jaarbeurzen lijken me het meest voor de hand te liggen, maar we vonden het nog niet. En ook op het Internet zocht ik vruchteloos, zelfs op de site van het merk in kwestie (Montana) is niets terug te vinden: http://www.m-montana.it/prodotti/catalogo/coltelli.php . Wie weet iets méér?
Hierbij een zijaanzicht en ééntje langs de snede-kant van het mes.