Een half dozijn creuses.Af en toe zit alles mee zonder een grondige voorbereiding, geluk en toeval spelen dan een rol.
Maar dan moet je dat geluk en toeval nemen.
Zo vernamen we 's woensdags dat een sympathieke koppel uit Schoten voor het weekend een plaats bij De Plantage, dat is de benaming van een camperplaats ergens in Zeeland, gereserveerd had als verblijf.
Deze ligt in Kruiningen, Zeeland...euh? Kruiningen?
De ring rond Antwerpen ligt in de weg, verd...
Google Maps, Weeronline, agenda en afspraken werden bekeken...komende maandag tijdelijk terug aan het werk maar dat lukt wel.
Een iets langere weekend voor ons indien we morgen vertrekken, donderdag tot zondagnamiddag, net of bijna zoals the good old day's.
Dat ziet er veelbelovend uit.
Hé Liliane, Kruiningen ligt op een steenworp van Yerseke. Je weet wel toen met RVRV? Goes ligt in het bereik, weet je wie daar is dit weekend?
Hans en Mieke...goe volk!
Donderdagmiddag, de weg naar Antwerpen en de ring daarrond vielen zelfs mee naar hedendaagse normen.
Af en toe traag rijdend verkeer en harmonicatoestanden. We mogen ons nu al gelukkig prijzen.
Bij De Plantage aangekomen mogen we ons van de winkeljuf plaatsen op een verharde gedeelte van de camperplaats, er is keuze om te staan waar we willen.
Ruimte voor luifel en stoelen...schitterend nazomer weertje!
De prijs is all inclusive, wifi , sanitair, douche's, extra geld voor het stroomverbruik.
We staan hier letterlijk tussen de perelaars en dit net voor de oogst. Iets verder de blozende rode appeltjes.
Het concept van De Plantage lijkt veel op Landwinkel de Woerdt in Ressen, onlangs nog bezocht tijdens een trip door de Lingewaard.
Hier kan je dus ook alles kopen wat je nodig zou hebben voor een verblijf. Uiteraard appels en peren, groenten, kaas, vlees in de koeling en zoetigheden...
Inbegrepen het plukken van fruit van de boomgaard. Dit weekend op zaterdag is het namelijk plukdag bij De Plantage!
Te plukken de Conference peren en de Junami appels.
Zover zijn we nog niet, wij gaan meteen fietsen naar Yerseke na ons middagmaal.
Op verkenning met de fiets.
We noteren de volgende fietsknooppunten: 99-63-62-64-57-58-65-85-68-99.
Links net voorbij de camperplaats richting Yerseke op het autoluwe fietspad passeren we grazende geitjes en alpaca's, idyllischer kan niet.
Enkele minuten later zitten we al op de Havendijk, links de typische huisjes en rechts de oesterputten met daarvoor nog de gekende mosselbedrijven.
Dit beeld herinneren we ons van Yerseke tijdens een te korte oponthoud jaren geleden.
Onze aandacht wordt " geheel toevallig " getrokken door enige bedrijvigheid bij de Oesterij op de Havendijk.
Achter deze winkel op het gezellige terras met uitzicht op de oesterputten is er een plaatsje vrij...
Wat denk je Liliane? Gaan we iets nemen?
Nu al, zegt ze...om drie uur?
Waarom niet, glaasje wijn, oestertje?
2 X chardonnay en een half dozijn Zeeuwse creuses, aub.
Hoe beschrijf je nu dat moment...een zaligheid...de eerste, puur met een schijfje citroen en witte peper uit de molen!
Bijkomend tot ons grote vreugde zijn er dit weekend festiviteiten gepland bij de Oesterij, men viert er de officiële opening van het oesterseizoen.
Rondleiding, proeverij, randanimatie...we weten wat te doen.
Ik neem snel nog wat sfeerbeelden van de haven, we hebben nog enige fietskilometers voor de boeg...
Dijken, grazende schapen, koeien, andere dingen en moeren vernemen we tijdens de verdere fietstocht. We passeren hier een veengebied, hier is vroeger aan zoutwinning gedaan.
Dat vroeger moet je rond de 15e eeuw situeren, Zeeland zoutleverancier van Europa.
Daarmee het grillig uitzicht in het landschap met de voorkomende plassen en kreken, hier en daar zijn er gelukkig bordjes met wat info over hetgeen we onder ogen zien, het woord moeren deed ons een belletje rinkelen. 's-Hertogenbosch, moerputten...ook een prachtige locatie.
Vrijdag, naar Goes.Het is meer dan een vijftigtal kilometers fietsen naar Goes en terug via de fietsknooppunten. Dit lijkt ons net een tikkeltje te ver op een namiddag zonder E-bikes.
We korten het parcours voor een stukje af door de rijksweg te nemen, op die manier lukt het ook wel.
De oesters vergden gisteren hun tol of was dat een hulpmiddel...we zijn nog ietsje te vermoeid.
Het VVV-kantoor ligt vlak tegen de kerk, naar aloude gewoonte gaan we voor het onmisbare stadsplannetje en wat info uit eerste hand.
Als je naar afbeeldingen van Goes op het net zoekt krijg je steevast de foto's van de binnenhaven als resultaat.
De Bierkade en de Kleine Kade. Dat was mijn doel.
Die liggen achter de Grote kerk in het verlengde van de Grote markt, we nemen en passant de winkelstraten ook mee.
Zaterdag, de festiviteiten.Voor een bescheiden bedrag betalen we de inkom voor de festiviteiten ter gelegenheid van het begin van het oesterseizoen.
Inbegrepen in dat bedrag is een glas dat je eigendom wordt en een eerste maal gevuld met chardonnay...
In gezelschap van Hans en Mieke, gisteren aangekomen op De Plantage, tevens liefhebbers van het aanbod uit de Oesterij.
Dat komt dan wel goed!
Voor een bedrag nu naar keuze en naar ieders beurs, kon je vandaag munten kopen om verder om te ruilen tegen al het lekkers dat de Oesterij vandaag te bieden had.
Over de oester dus, wie ze niet lust scrollt dan maar wat verder, enkele simpele weetjes:
Twee soorten, de creuse en de platte.
Het woord beschrijft ze al, de creuse heeft een holle schelp, hoe hoger het nummer hoe kleiner de oester.
De platte, hoe hoger de cijfer hoe groter de oester
Beide ( uit de Oesterij ) groeien in het Grevelingenmeer, de creuse ook in de Oosterschelde.
Bij de Oesterij wandelen we verder via een passerelle over de oesterputten, hier staan ze te wachten voor de consumptie...
De creuse is ook geschikt als warme bereiding, de platte is eerder verfijnd van smaak, wij eten ze beide rauw.
Vandaag dus proeven we al wat hetgeen ze ons voorschotelen.
Met een schitterend uitzicht als deze, wie wil er nog naar Cancale rijden als dit veel dichter bij huis ligt...
Gefrituurde creuse op een bedje van rauwe groentjes.
De platte oester Balinese Style en de Gin Tonic.
There is no need to say more...euh... ja toch wel!
Andere oesterbereidingen waren er ook...
De sfeer was opperbest en gezellig, simpele gerechtjes als mosselen natuur waren er ook en minstens even lekker.
We hebben niet alles geproefd, we laten dit over voor een volgend bezoek, dit uitstapje smaakt naar meer.
Met een aangename gezelschap terugkeren?
Natuurlijk! Zelfs nog voor het einde van dit jaar indien mogelijk, dit smaakt naar meer...Hans en Mieke!
Bedankt voor het lezen,
Liliane en Franco Gasparella.