Helm van een murmilloCitaat:
De bronzen helmen in deze ruimte komen uit de gladiatorenschool van Pompeï. En ook dit exemplaar is een paradestuk. Dienaren droegen het mee tijdens de openingsoptocht vóór de spektakels in het amfitheater. Paradestuk of niet, dit is het soort helmen die vechtende gladiatoren hebben gedragen. Indrukwekkend, en nog meer als u weet dat zo’n helm ongeveer vier kilogram weegt. Déze helm is van een murmillo, een van de types gladiatoren. Dat zien we aan het geperforeerde vizier en helemaal bovenaan aan de hoge kam. Let erop hoe zo’n helm ook de nek beschermde. De helm is rijkelijk versierd, met boven het vizier en de horizontale rand de kop van een Gorgo. Als je volgens de mythe naar zo’n Gorgo keek, versteende je...
De gemiddelde leeftijd van een gladiator was indertijd 25 jaar, een superheld, een gladiator die de status van een ster had was Marcus Ulpius Felix, ‘Gallisch’ zwaardvechter, veteraan, 45 jaar oud, Tunger van afkomst. Een Tongenaar!
Ongetwijfeld een superster.
M. Ulpius Felix zegevierend? Rechts de verslagene smeekt om genade. Lugula! Lugula wordt er geroepen...keel hem...Dit allemaal in Tongeren te zien in het
Gallo-Romeins Museum, in de periode dat onze Tongenaar optrad werden er in het Colosseum grootse spektakels georganiseerd, daarom onze uitstap naar de tentoonstelling maar eerst even gedag zeggen aan enkele forumgebruikers die hun handrem in Hasselt optrokken.
Het AKNM treffen.Een bijeenkomst uit de klassieke no-nonsense treffen geschoeid naar het motto Alles Kan en Niks Moet, de AKNM, eentje waar we graag naartoe trekken en dat tijdens het jaarlijks terugkerende evenement
Winterland.
Eigenlijk niet voorzien maar onderweg naar Tongeren konden we het niet laten om wat kennissen te ambeteren.
Onze forumgebruiker John Scott had deze evenement netjes geregeld en vond een plaatsje voor ons om erbij te kunnen zijn, waarvoor dank trouwens. We hadden ons op voorhand niet gemeld...
Het werd een gemoedelijk samenzijn, niet groots maar leuk, de locatie is ideaal gelegen om de kerstmarkt of beter geschreven Winterland Hasselt te bezoeken, er werd een tijdelijke vergunning afgeleverd om op de parking van de Japanse tuin te mogen verblijven. Op nog geen 10' wandelen naast een stukje Demer kom je zo op de locatie.
Grand Carrousel 'Hesselse Poepjee'Blijkbaar hadden we het getroffen om vrijdagavond nog even Winterland te bezoeken, het was nog doenbaar, de grote massa was er nog niet. In groep vertrokken we en zoals gewoonlijk liepen we elkaar verloren maar dat zal dan wel aan ons gelegen hebben.
De klassiekers werden gewoontegetrouw even bekeken, een paar hopelijk leuke plaatjes geschoten en voor de rest van de avond gecocoond in onze mobie in gezelschap van en met drank...
' s anderendaags...Niet veel later namen we zaterdagochtend afscheid van de feestvierders en begaven we ons kilometers verder in Tongeren op de parking aan de Kastanjewal, bekend bij de meesten als de parking aan de Motten.
Uitstekend gelegen om het centrum van de oudste stad van België te bezoeken.
Make a choiseIn vergelijking met andere steden en we zagen er nogal wat kan het zijn dat Tongeren de oudste stad is maar veel vernieuwings- en verfraaiingswerken zijn daar nog niet gebeurd, er is nog veel werk voor de boeg...
Vanuit de Motten begaven we ons door het Begijnhof, snel naar het centrum om in het museum onze tickets voor de tijdelijke tentoonstelling te kopen, 8€ /pers voor 55+.
Ave Imperator, morituri te salutant Citaat:
We zijn in het Colosseum, voor een dagvullende show. Er hebben ‘s morgens eerst dieren tegen elkaar gevochten. Dit is het volgende programmaonderdeel: mensen nemen het op tegen tamme en ook wilde dieren. Gevechten met katachtigen zijn de max. Links dwingt een dierenvechter de imposante tijger in de juiste richting. Tegelijk trapt hij op zijn staart. De tweede venator of jager brengt zijn hand gevaarlijk dicht bij de tijgermuil en houdt een krom mes in de aanslag. Beschermende kleren dragen deze mannen niet. Het lijkt spannend, maar het teken boven de tijgerrug neemt die spanning weg. Het is een Griekse thèta, de eerste letter van het woord ‘thanatos’, ‘dood’. De tijger overleefde het gevecht niet. De mannen wel. Of moet ik zeggen: de vrouwen? Volgens sommige onderzoekers zijn dit zichtbaar gladiatrices, in amazone-uitrusting! De meningen zijn verdeeld, maar we weten dat er sporadisch vrouwelijke gladiatoren hebben opgetreden. Dit mozaïek komt uit het kamp van de keizerlijke bodyguards. Het lag op de grond en is een fragment van een groter geheel. Er zijn meer prachtige mozaïeken in zwart-wit en in kleur bewaard die ons veel leren over Romeinse jachtgewoontes. De tekst rechtsboven verwijst vermoedelijk naar spelen die plaatsvonden in 158, toen Antoninus Pius twintig jaar keizer was. Hij was verzot op jagen.
Gladiatrices!? VloermozaiekMet onze audiogids komen we meer te weten over Vespasianus en het Colosseumeen, de betekenis van een venatio, bustuari, thraex, provocator, het helen van wonden, grafstenen en veel meer...:
Citaat:
Dit is heel bijzonder: deze asurne is van een gladiator uit de streek van... Tongeren! Hij vocht en stierf in Rome. Dát een gladiator zich zo’n urne en opschrift kon permitteren betekent dat hij succesvol was. Een star uit Tongeren in het Romeinse Colosseum! Wat zegt de tekst? “Aan de goden van het hiernamaals. Marcus Ulpius Felix, murmillo, veteraan, 45 jaar oud, Tunger van afkomst. De vrijgelatene Ulpia Syntyche heeft dit laten maken voor haar liefste man, die het heeft verdiend, samen met zoon Justus.” Einde citaat. Onze Tongerse murmillo was gehuwd en had een kind. En Marcus Ulpius Felix is 45 geworden, uitzonderlijk voor een gladiator. “Tunger van afkomst”, staat er. De Tungri woonden in deze streek. Belandde Marcus in Rome als slaaf? Als krijgsgevangene na een opstand? Uit vrije wil? We weten het niet. Zijn naam, Marcus Ulpius Felix, verklapt dat keizer Marcus Ulpius Nerva Trajanus hem het burgerrecht schonk. Misschien vanwege zijn successen? De vrouw van onze Tongerse migrant, Ulpia Syntyche, heeft een Griekse naam. Ook zij was een vrijgelatene van Trajanus. Rome was in de keizertijd een etnische smeltkroes. Of hoe een asurne met grafschrift een heel leven blootlegt. Dat dit eigenlijk een kopie uit de 16de of 17de eeuw is, verandert daar niets aan. Was dit uw laatste audiocommentaar? Dan nemen we hier afscheid. We hopen dat uw bezoek boeiend was. Misschien stemde het tot nadenken: wat moeten wij anno 2015-2016 denken van de Romeinse spektakels? Zou u in het Colosseum meegejoeld hebben? Eén ding is zeker: u maakte kennis met een fascinerend fenomeen van de Romeinse samenleving. Graag tot een volgende keer!
Buiten maak ik kennis met een galliër die mij nabij staat, al heel lang...
De murmilla, een nieuw soort, 20e eeuw...armed and dangerous!!!We verlaten het Gallo-Romeins Museum dat in 20011 de titel ter ere kreeg van ‘European Museum of the Year Award’ om via de belangrijkste winkelstraat even Tongeren te doorkruisen, de temperaturen zijn schitterend er worden records gebroken.
Hier maakt de stad zich ook klaar voor de festiviteiten de kerstsfeer zit er ook in ondanks de minieme aanwezigheid van de klasieke kerststal doen ze dat op een andere manier, vuurkorven, kaarsen en andere toestanden met vuur kan je bewonderen op de wallen en in het begijnhof.
Staduis van Tongeren 18e eeuw.We missen de gezelligheid van gisterenavond en keren terug naar Hasselt, er zijn nog wat inkopen te doen en we geven het toe...Hasselt is toch net dat tikkeltje gezelliger, vooral de sfeer op de parking van de Japanse tuin.
In aanwezigheid van de groep laat ik mij verleiden tot iets wat we vroeger nogal eens vaker deden, we zeveren en drinken gezellig mee buiten naast de mobie tot op een respectabele uur.
Er was een milieuvergunning uitgereikt dat kon dus geen kwaad , toegelaten db was 85...
De sfeervolle tuin van organisatoren Ingrid en CarloLaatste dag van het weekend, het is zondag en koopdag in Hasselt, gauw nog een laatste wandeling door de stad via een door de jaren heen door ons platgelopen parcours om een aperitiefje drinken op de gezelligste plaats van de stad. Namiddag zijn er familiale verplichtingen...
Nogmaals bedankt aan de organisatie, op jullie gezondheid...Tot volgend jaar misschien?
Bedankt voor het lezen Liliane en Franco Gasparella