Voor de vis liefhebbers onder ons:
Benodigdheden:
- 5 mooi grote savooikoolbladeren
- 1 citroen
- 250 gr zachte boter
- 200gr zure room
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel gehakte bieslook
- 1 eetlepel gehakte dille
- 1 eetlepel gehakte kervel
- zout en peper
- 300gr gerookte zalm
- 300gr gerookte heilbot
enkele takjes dille voor de versiering.
Tip: de verse kruiden kan je vervangen door een gedroogde kruidenmengeling, maar vers is veel beter natuurlijk.
Laat de koolbladeren in een pan met water en wat zout gedurende 5 minuten blancheren en laat ze dan uitlekken.
Pers de citroen.
Doe de boter, de zure room, de mosterd, het citroensap en de kruiden in een kom. Meng alles goed door elkaar.
Dep de koolbladeren met een propere handdoek droog, verwijder de harde kern en snij ze in 2.
Neem een rechthoekige schotel en spoel ze even onder de koude waterkraan.
Leg onderaan een laagje zalm.
Verdeel hierover een beetje botermengsel.Dek af met een koolblad.
Leg hierop een laagje heilbot.
Herhaal met het botermensel, een koolblad en een laagje zalm.
Doe zo verder en eindig met een laagje vis.
Laat de hele nacht opstijven in de koelkast.
Leg de javanais op een schotel en snij eventueel de randjes mooi af voor een leukere presentatie.
Tis maar als één of ander forumlid komt eten hé
Versier eventueel met een paar takjes dille.
Veel succes!
Pascale