Dit gerecht kan gemaakt worden met Thaïse ingrediënten, die je kan vinden een Thaïse winkel (o.a. in de chinese buurt in A'pen), maar ook met "Belgische varianten"...
Thaïse ingrediënten
• kruidenmix "Rosdee" kip en/of varken
• oestersaus van “Mae Krua”
• “Spring roll Sauce Pantai” (om te dippen tijdens het verorberen)
• "Tyi Spring Roll Pastry" (50 loempia-vellen, diepvries)
Belgische variant ingrediënten
• (Knorr) bouillonblokjes kip en/of varken
• Zoete oestersaus
• Zoet zure loempiasaus (om te dippen tijdens het verorberen)
• “Loempia-vellen“ uit de diepvries (verpakking voor 50 mini-loempia’s op basis van tarwebloem, GEEN rijstpapier)
Algemene ingrediënten (voor 50 mini-loempia’s)
• 1 zakje sojascheuten (250g)
• 1 zakje geraspte wortelen (250g) - of een aantal wortelen, zelf te raspen tot 250g
• 2 stelen prei
• 4 stelen groene selder (is ongeveer 1 kleine groene selder)
• 1 zakje fijne mi (100-150g)
• (zonnebloem)olie
• 150g suiker
• 1 ei
Bereiding
Plaats de mi in warm water en laat weken.
Haal de loempiavellen uit de diepvries en plaats ze (nog in verpakking) tussen een keukenhanddoek om te ontdooien.
Snij de prei in fijne stukjes.
Snij de selder in fijne sneetjes.
Snij de kip in stukjes (niet zo fijn als de groenten).
Bak de kip op in een gróte pan met wat (zonnebloem)olie.
Voeg de selder en de prei toe.
Voeg ongeveer 150g suiker toe.
Voeg 2 eetlepels Rosdee kippenbouillon toe (of 1 à 2 blokjes kippenbouillon).
Voeg 4 eetlepels oestersaus toe.
Laat alles 5 minuutjes opbakken.
Voeg de wortels en de sojascheuten toe.
Laat weer opbakken.
Haal de mi uit het water en verknip deze boven de pan in kleinere stukken.
Voeg naar smaak eventueel nog wat oestersaus en/of suiker toe.
Laat opbakken tot bijna al het water is verdwenen.
Laat de groentenmix afkoelen (± 2u of sneller met een ventilator erop of door de pan in koud water te plaatsen).
Klop een volledig ei los in een potje.
Snij de verpakking van de loempiavellen open en maak een aantal vellen los zodat ze gemakkelijker te nemen zijn eens je ze begint te rollen. Maar laat ze altijd in de handdoek liggen om uitdrogen te voorkomen.
Leg 1 loempiavel op een propere, droge ondergrond (een plastieken onderlegger is ideaal) met een punt naar je toe.
Leg een eetlepel van de groentenmix in de punt van het vel.
Draai de punt van het vel onder de groentenmix en zorg dat het vast genoeg zit.
Rol nu het vel op tot in de helft.
Breng al het vulsel goed naar het midden en "span" goed aan.
Plooi de zijflappen in 2 keer dicht.
Rol het vel nog 1 keer verder.
Breng wat ei aan op het laatste flapje van het ei en kleef hiermee het vel dicht.
Als alle vellen gevuld zijn, kan je ze direct in de friteuse klaarmaken en opeten.
Je kan ze ook één voor één in wat bloem draaien (tegen het plakken), in plastiek zakjes steken en invriezen.
De ingevroren loempiaatjes NIET ontdooien voor je ze frituurt.
Smakelijk.