Beste forum leden en Katy,
Dit is ondanks dat ik een man ben een onderwerp waarop graag inspring want, onderweg kokkerellen in de mobilhome is het einde
Wij zijn sinds jaren aktieve Hongarijefans en gaan in april weer eens naar onze favorite land en wel in de streek Somogy. Ligt Dombovar, Kaposvar Pecs en het Orfumeer.
Ons stoofpotje is een mengeling van vlees en groenten die in een pot zowel op de gasbrander in de mobilhome of zoals wij het vaak doen gewoon buiten op een grote gaspit gemaakt kan worden.
Even naar de lokale winkels, of handelaars die op straat verkopen en verse ingredienten opslaan. Tip, kleine Hongaarse handelaars staan vaak op het platteland in grotere dorpen waar een treinstation is. Bij deze mensen kopen is vers, goedkoop en je kunt één artikel kopen, wat je meestal in winkels niet kunt. bv een ui, een prei of zelfs een aardappel.
Ons stoofpotje bestaat uit een mengeling van rund en varkensvlees gebakken in reuzel dus varkensvet, aardappels, wortelen, prei, uien, champignons,tomaten, raap, aubergine, 3 soorten paprika, milde en scherpe verse paprika je hebt wel 10 soorten dus keuze zat en van mild naar zeer pittig mmmm. Deze stoofpot kun je maken van elke vaste groete die je lekker vindt, wij deden er minstens 6 tot 8 soorten groenten in.
De opbouw is simpel, echter moet gebeuren op basis van wat het langst nodig heeft om beetgaar te worden het eerst en dan verder opstapelen.
Reuzel in de pan, vlees erin eerst het rundvlees dat heeft langer nodig, dan het varkensvlees.
Als het vlees goed aangebakken is, de paprikakruiden, tym, koriander en zout peper toevoegen en even bakken laten met goed omroeren. dan de pot vullen met water dat het vlees 2 cm onder water staat.
Dan de instukken gesneden aardappels, dan de wortelen, tomaten prei, uien liefst calotten en wat je lekkervind bv ook koolraap mooi laag voor laag opbouwen. Hebben de aardappels en de wortelen nog 5 minuten te gaan dan de paprikas in een laag erop de champignons het laatst. Deksel goed erop want er mag geen water worden bijgevuld want het moet stomen. Is alles klaar doen wij nog even ca 1 minuut wat groene kruiden week stoven, en klaar in kees.
De kunst van dit stoofpotje is alle groenten net die tij te geven dat het net gaar is en niet overgekookt is. Dus mooi vast.
Succes, ik krijg er nu weer zin in